fredag 30. april 2010

"Så lenge mediene forandrer seg, så vil de menneskelige relasjoner også gjøre det"




Da vi kommuniserte på nettet før var det vanlig å kommunisere via mail. Så kom det enklere utgaver av chattetjenesten MSN, og så kom Msn Messenger. Deretter kom nettsider som nettby, deiligst og biffit. I 2007 ble Facebook veldig populært, og i tillegg til dette har vi youtube.

Som vi allerede ser så har teknologien forandret seg. Og måten vi kommuniserer og tar kontakt med folk har utviklet seg kraftig, spesielt når det kommer til sosiale medier. Mange føler kanskje at nettet er med på å gjøre verdenen mindre i og med at vi har alt på en plass. Hvis du har vært på en fest og ble kjent med en person, og skal ta kontakt med denne personen dagen etter, hvor tror du de fleste søker? Ikke på telefonkatalogen vertfall. De fleste går nok på Facebook og snoker etter profilen til vedkommende. Dette er med på å styrke sitatet til Mike Wesh.

Så lenge mediene forandrer seg, så forandrer også måten hvordan vi kommuniserer og tar kontakt med hverandre seg. Mediene er med på å skape relasjoner mellom folk, og takket være youtube har jeg verdens beste bestevenninne. Hadde ikke mediene utviklet seg i den grad den har gjort, hadde det aldri skjedd. Men det er skummelt å tenke på hvordan utviklingen kommer til å ende. Hvordan kommer vi til å kommunisere med hverandre i fremtiden? Jeg tror mye av kontakten og kommuniseringen vil foregå ved hjelp av 3D i fremtiden.

Hotel cæsar - et hjem for oss, et hjem for deg




Hotel cæsar er en norsk såpeserie som sendte sin første episode 24. oktober 1998. Det har blitt sendt over 2000 episoder, og er den lengstlevende såpeserien i Skandinavia igjennom tidene. I denne serien blir vi kjent med mange forskjellige personer som for eksempel Jens August, Juni og Eva. Vi får bli kjent med dem som personer, og hvordan de forholder seg til andre mennesker.

Jens August er denne bortskjemte etterpå klatten som alltid har fått det sånn som han vil. Han opplevde i tidlig alder å miste moren sin i kreft. Dette forandret livet hans og livet hans ble snudd om. Han begynte et liv bestående av damer, festing, raske biler og et enormt pengeforbruk. Han bestemte seg for å få orden på livet sitt og begynte å jobbe i Anker hansen konsernet.

Juni er søsteren til Jens August. Juni er eldst og har alltid vist størst forretningssans. Hun fikk aldri noen anerkjennelse som forretningskvinne av sin far, men hun har vært både konsernsjef og økonomisjef i Anker Hansen konsernet. Hun blir sett på som en veldig sterk kvinne som ikke lar seg vippe av pinnen. Hun virker fornuftig, og er veldig prippen. Mange ser kanskje på Juni som veldig høy på pæra i og med at hun kommer fra en rik familie, men innerst inne så har hun et godt hjerte for de lengre nede på rangstigen. Hun er også tørrlagt alkoholiker.

Eva er kona til Jens August. Hun kommer fra en rik familie og er enebarn. Da Eva var liten var livet hennes så godt som allerede bestemt. Faren hennes hadde bestemt at hun skulle overta rederiet, men Eva ville gå andre veier i livet, nemlig å holde på med kunst. Hun blir sett på som veldig naiv.

Alle disse tre personene (med flere) holder til oppe i ledelsen hvor de beste jobbene er, og hvor en får best betalt jobb. Altså, det er både kvinner og menn som har disse høye stillingene. Men hvis vi beveger oss ned til resepsjonen hvor både stuepiker, pikkoloer, servitører, resepsjonister holder til så kan vi oppleve kjønnsforskjeller. Mediene er med på å spille en stor rolle med tanke på utviklingen av kjønnsidentiteten. Mediene er med på å presentere oppfatningen vår om hva som er kvinnelig og hva som er maskulint.

I hotell cæsar møter vi mange stuepiker. Og det sier seg litt i navnet at det er damer som reier opp senger, og som vasker hotellrommene. Når det kommer gjester til hotellet blir gjestene møtt av pikkoloer. Pikkoloene hjelper gjestene opp med bagasjen, og det blir sett på som et yrke der du må være sterk. Det blir sett på som maskulint og det er menn som er ansatt som pikkoloer i hotell cæsar. Dette har noe med kjønnsrollene å gjøre.

Mange mener nok at det er mennene som skal være høyest oppe. Hotel cæsar har rullet på skjermen i snart tolv år, og i løpet av disse årene har de byttet konsernsjefer og økonomisjefer flere ganger. Dette har variert om det har vært menn eller kvinner.
Hotel cæsar er en serie som skiller mellom de i toppledelsen og de som jobber nede i lobbyen. De får godt frem kontrastene her.

Nede i resepsjonen finner man ”Joli” som er en skjønnhetssalong. Her jobber det bare kvinner, og dette har mye med kjønnsroller å gjøre. Det hadde kanskje ikke tatt seg like godt ut med menn bak disken? Selv om det er Jens August som er den øverste sjefen i konsernet nå, så er det Cecilie som er sjefen på restauranten Cleo. Det er ikke bare menn som kan være ledere. Og serien er med på å gjenspeile dette. Det blir nesten som å se cæsar som to verdener; menneskene som jobber i toppledelsen, og de som jobber nede som resepsjonister, stuepiker og så videre.

Manusforfatterne er med på å skape personer og skriver historier som folk kan kjenne seg igjen i. Dette gjør at folk kjenner en tilhørighet til serien. Det blir sagt at TV-serier med på å forme oss som mennesker. Og jeg vil si at Cæsar har vært med på å forme meg til det mennesket jeg er i dag!

Hvem er du egentlig?



Har du noen gang tenkt på hvem du er? Eller hva som har gjort at du har blitt akkurat sånn som du er?

Det er mange som hevder at Tv-serier er med på å forme deg som menneske. Men det sies også at bøker, filmer og tegneserier kan være med på at du forstår hvem du er og at du kan utvikle din egen identitet. Er favorittprogrammet ditt ”hotell cæsar” så kan det være at du mener at det har formet deg til det mennesket du er i dag? Eller hva med ”friends”? Folk kan ofte begynne å se på seg selv for så å begynne å finne forskjeller og likheter med seg selv. Tv-serier kan være med på å sette oppfatningene og tankene våres i diskusjon.

Identiteten vår kan vi dele i to. Det er de grunnleggende faktorene og de som det går an å forandre på. Kanskje du har vokst opp i en familie der faren din er advokat. Kanskje faren din alltid har hatt planene klare for deg? Kanskje han vil at du skal gå i hans fotspor? Sånn så folk på identitet før, mens nå ser vi på identiteten på noe som kan forandres hele tiden.
Men har du noen gang tenkt på at mediene kan fungere som personlige speil? En speiler seg i andre og ser etter likheter og forskjeller og dermed identifiserer du deg selv med f.eks noen du har lyst å ligne på. Dette er noe som er med på å bestemme hvordan du blir som menneske.

En kan speile seg og identifisere seg med både virkelige og fiktive personer. Det handler om å se og bli sett. Og facebook er et veldig godt eksempel på dette. Der kan du dele personlige ting. Det å oppdatere statuser om hva du har gjort hver dag er noe som veldig mange gjør. Men dette kan være ganske negativt. Kanskje du ikke vil være så synlig?

onsdag 28. april 2010

Hvordan framtidens tver kommer til å se ut?

Hvordan framtidens tver kommer til å se ut er et ganske godt spørsmål. Det er ikke lenge siden søsteren min kjøpte seg ny tv. Flatskjerm selvfølgelig. Det som var spesielt med denne tven var at veggen rundt flatskjermen endret farge etter hvilken farge det var på skjermen. Var det fotball som stod på, ble veggen rundt flatskjermen grønn.
Dette sier litt om hvordan teknologien til tv-en har endret seg. Før kunne en kun se fjernsynsprogrammer i svart-hvitt. Jeg tror teknologien bare vil utvikle seg mer og mer. Leste en sak på nettet en gang at de hadde startet med lukte-kino. Og det skulle ikke forundre meg om dette ble realisert med tvene i hjemmet heller.
Min drømmetv? At den hører på alt jeg sier. Vil jeg skifte til TV2, sier jeg bare "tv2" istedenfor å bruke fjernkontrollen. Jeg vet ikke om dette finnes allerede? Noen som vet?



Se så stygge de var før!