fredag 30. april 2010

Hotel cæsar - et hjem for oss, et hjem for deg




Hotel cæsar er en norsk såpeserie som sendte sin første episode 24. oktober 1998. Det har blitt sendt over 2000 episoder, og er den lengstlevende såpeserien i Skandinavia igjennom tidene. I denne serien blir vi kjent med mange forskjellige personer som for eksempel Jens August, Juni og Eva. Vi får bli kjent med dem som personer, og hvordan de forholder seg til andre mennesker.

Jens August er denne bortskjemte etterpå klatten som alltid har fått det sånn som han vil. Han opplevde i tidlig alder å miste moren sin i kreft. Dette forandret livet hans og livet hans ble snudd om. Han begynte et liv bestående av damer, festing, raske biler og et enormt pengeforbruk. Han bestemte seg for å få orden på livet sitt og begynte å jobbe i Anker hansen konsernet.

Juni er søsteren til Jens August. Juni er eldst og har alltid vist størst forretningssans. Hun fikk aldri noen anerkjennelse som forretningskvinne av sin far, men hun har vært både konsernsjef og økonomisjef i Anker Hansen konsernet. Hun blir sett på som en veldig sterk kvinne som ikke lar seg vippe av pinnen. Hun virker fornuftig, og er veldig prippen. Mange ser kanskje på Juni som veldig høy på pæra i og med at hun kommer fra en rik familie, men innerst inne så har hun et godt hjerte for de lengre nede på rangstigen. Hun er også tørrlagt alkoholiker.

Eva er kona til Jens August. Hun kommer fra en rik familie og er enebarn. Da Eva var liten var livet hennes så godt som allerede bestemt. Faren hennes hadde bestemt at hun skulle overta rederiet, men Eva ville gå andre veier i livet, nemlig å holde på med kunst. Hun blir sett på som veldig naiv.

Alle disse tre personene (med flere) holder til oppe i ledelsen hvor de beste jobbene er, og hvor en får best betalt jobb. Altså, det er både kvinner og menn som har disse høye stillingene. Men hvis vi beveger oss ned til resepsjonen hvor både stuepiker, pikkoloer, servitører, resepsjonister holder til så kan vi oppleve kjønnsforskjeller. Mediene er med på å spille en stor rolle med tanke på utviklingen av kjønnsidentiteten. Mediene er med på å presentere oppfatningen vår om hva som er kvinnelig og hva som er maskulint.

I hotell cæsar møter vi mange stuepiker. Og det sier seg litt i navnet at det er damer som reier opp senger, og som vasker hotellrommene. Når det kommer gjester til hotellet blir gjestene møtt av pikkoloer. Pikkoloene hjelper gjestene opp med bagasjen, og det blir sett på som et yrke der du må være sterk. Det blir sett på som maskulint og det er menn som er ansatt som pikkoloer i hotell cæsar. Dette har noe med kjønnsrollene å gjøre.

Mange mener nok at det er mennene som skal være høyest oppe. Hotel cæsar har rullet på skjermen i snart tolv år, og i løpet av disse årene har de byttet konsernsjefer og økonomisjefer flere ganger. Dette har variert om det har vært menn eller kvinner.
Hotel cæsar er en serie som skiller mellom de i toppledelsen og de som jobber nede i lobbyen. De får godt frem kontrastene her.

Nede i resepsjonen finner man ”Joli” som er en skjønnhetssalong. Her jobber det bare kvinner, og dette har mye med kjønnsroller å gjøre. Det hadde kanskje ikke tatt seg like godt ut med menn bak disken? Selv om det er Jens August som er den øverste sjefen i konsernet nå, så er det Cecilie som er sjefen på restauranten Cleo. Det er ikke bare menn som kan være ledere. Og serien er med på å gjenspeile dette. Det blir nesten som å se cæsar som to verdener; menneskene som jobber i toppledelsen, og de som jobber nede som resepsjonister, stuepiker og så videre.

Manusforfatterne er med på å skape personer og skriver historier som folk kan kjenne seg igjen i. Dette gjør at folk kjenner en tilhørighet til serien. Det blir sagt at TV-serier med på å forme oss som mennesker. Og jeg vil si at Cæsar har vært med på å forme meg til det mennesket jeg er i dag!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar