mandag 10. mai 2010

Demokrati og offentlighet!

Et land som er demokratisk kan beskrives som et land der alle myndige innbyggere fritt kan velge de som skal styre landet i en viss periode.
Demokrati er et gresk ord og betyr folkestyre. Det er folket som skal styre et land. Det er ikke en person skal kan ta hele makten og bestemme over alt og alle, slik det passer ham eller henne best.

Hva er et moderne demokrati?
Det er at alle myndige personer i landet skal kunne delta ved valg. Å være en myndig person i det vi kaller et demokratisk samfunn i dag, har med alder å gjøre. Når du har fylt 18 år i landet, så regnes man som en myndig person. Rett og slett fordi da kan man delta i valg.
Sånn var det ikke før. Da måtte innbyggere i Norge ha både eiendom og en viss dannelse for å kunne delta i valg. Arbeiderklassen fikk sin stemmerett i 1898, og kvinnene ikke før i 1913.
Visste dere forresten at i Sveits fikk ikke kvinnene stemmerett før i 1971?



Men hva er det egentlig som må til for at et demokrati skal fungere?
Jo, dette å ha et offentlig eller åpent rom der befolkningen selv kan være med på å diskutere fritt. Her kan befolkningen diskutere spørsmål som angår samfunnet eller fellesskapet. Men dette krever at maktapparatet legger fram politiske saker for offentligheten, slik at også vanlige folk i det offentlige rommet har tilgang på den kunnskapen som trengs for å kunne delta i debatten på en saklig måte. Dette er offentligheten!

Offentligheten blir beskrevet som en betingelse for et moderne demokrati. Og da er det lett å se at det finnes så mange ting som kan forstyrre eller begrense innbyggernes demokratiske rettigheter og plikter. Samtidig blir det tydelig å se at massemediene har svært sentrale roller i et moderne demokrati.

- Mediene skal informere befolkningen om det som foregår i maktapparatet
- Mediene skal formidle grunnleggende kunnskap slik at befolkningen er i stand til å delta i debatten.
- Massemediene er i seg selv en vesentlig del av det offentlige rommet der samtaler og debatt kan foregå.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar