fredag 7. mai 2010

NRK vs. TV2



Vi har gjort forskjellige funn og forskjeller på NRK og Tv2 sine nyhetssendinger.
På NRK fant vi ut at de hadde en sak om vold. På tv2 derimot sendte de tre saker om vold. Dette viser at NRK kanskje kjører en mer barnevennlig stil i forhold til Tv2. Kanskje dette kan ha noe med at alle har NRK?

Når det kommer til politikk så hadde NRK fire saker. Den bestod av to innenriksnyheter og to utenriksnyheter. På Tv2 var det helt likt; fire saker om politikk, to utenriks- og to innenriksnyheter.
NRK hadde en sak som handlet om kjendiser, og det samme hadde Tv2. Men saken NRK hadde, handlet om Paradise hotell. Tv2 kjørte en sak om at de ville ha Hollywood til Norge. De ville spille inn hollywood-filmer i Norge og her intervjuet de Ewa De Cruz.

Det er en stor forskjell på NRK og Tv2 når det kommer til hvor mange kvinner og menn som kom til ordet i løpet av nyhetssendingen. På NRK var det mest kvinner som kom til ordet, og i Tv2 var det mest menn. Det var åtte kvinner som til sammen kom til ordet og til sammen fjorten menn hos Tv2. På NRK varierte det litt. Det var mest kvinner som var reportere (dette var det likt med i Tv2), mens det var mest menn som de intervjuet og snakket med.

Det virker som om NRK kjører en mer folkelig tone enn Tv2. Vi har jo kommet frem til at det er likt med utenriks- og innenriksnyheter med tanke på politikken, mens Tv2 sender mer vold enn NRK. Når en ser på nyheter så må en regne med å få servert litt blodige bilder, men det virker som om NRK tar mer hensyn til at de kan ha litt mer yngre seere siden alle må betale lisens og dermed, som sagt har kanalen.

Jeg fikk øye på en undersøkelse som TNS Gallup hadde gjort. Den sa at hele ni av ti kvinner i TV2 på sikt kunne tenke seg å ha en lederstilling. Men likevel er det bare 30 prosent av lederstillingene i Tv2 som er besatt av kvinner. Kanskje dette kan påvirke publikums holdninger med tanke på likestilling? På NRK hadde de en sak om jordmødre. I denne saken var det en kvinnelig reporter, og de intervjuet kvinner. Det med å velge kjønn er kanskje med på at de appellerer mer til de som de skal nå? I samme undersøkelse av TNS gallup så fant de ut at i Tv2 så ble menn oftere håndplukket som ledere, og kvinnene kom rett og slett ikke i posisjon til å bli håndplukket. Tv2 har altså en veldig skjev kjønnsfordeling.

Når det kommer til innholdet på disse nyhetskanalene, så debatteres det i en gammel diskusjon på vgd.no, at NRK har mer tyngde i nyhetene de sender. Mens Tv2 bare sender fjas. Jeg føler at når NRK varierer mellom å ha menn og kvinner til reportere og intervjuobjekter så er dette med på å gjøre kanalen mer seriøs.

Kilder: http://vgd.no/samfunn/media/tema/1401138/tittel/nrk-vs-tv2-i-dag
http://www.regjeringen.no/nb/dep/bld/kampanjer/familia/familia-12007/diverse-saker/tv-2-kvinnene-taper-lederkampen.html?id=536634

1 kommentar:

  1. Meget bra. Her er det nye bra å lese, du reflekterer på et høgt nivå og du bruker kilder til å begrunne meningen din. Her viser du meget høgt måloppnåelse.

    SvarSlett