mandag 3. mai 2010

Mediene er mektige!

Nå i dag er det veldig lett å bli påvirket av mediene. Det er ingen hemmelighet at mediene har lyst til å endre eller å bekrefte holdningene våre til ulike spørsmål. Mediene kan også være med på å endre atferden vår slik at vi handler annerledes enn vi ville ha gjort uten påvirkning fra mediene. I dag blir det sendt veldig mange programmer på tv hvor man får se mord og drap. Mange mener at dette kan føre til at folk faktisk utfører disse handlingene i det virkelige liv. For det er mange som ikke klarer å skille mellom tv og virkelighet.



Det er mange som mener at de ikke blir noe særlig påvirket, men alle blir faktisk påvirket i en eller annen grad. Mediene er vertfall med på å påvirke oss. Hele tiden.
Vi kan skille mellom fire forskjellige former for påvirkning. Disse er:

- Åpen eller skjult
- Bevisst eller ubevisst
- På kort eller langt sikt
- Enkeltstående budskap eller spesielle sjangrer eller medietyper

Jeg vil ta for meg dette med åpen eller skjult påvirkning. Det kan skje åpen eller skjult påvirkning, og dette kan skje gjennom reklame.
Det er ikke noen hemmelighet om hva som er hensikten til f.eks en leketøyskatalog. De vil vise til både jenter og gutter hva de har i butikken sin, og gi de informasjon om hvor de kan få kjøpt lekene. Det er akkurat det samme med musikkanmeldelser, et leserinnlegg og en brosjyre. De viser oss åpent hva de vil!



Men så kommer dette med skjult påvirkning. Her skjuler senderne budskapet sitt, og et veldig godt eksempel på dette er produktplassering. Hvor mange ganger har ikke du sett en film hvor du hele tiden ser hovedpersonen i filmen bruke kjente merkleklær eller bruker en mac? Til og med i den norske såpeoperaen hotell cæsar bruker de dette. Der drikker alle karakterene vann av merket VOSS. Guttene i Olsenbanden jr. drikker derimot ganske mye solo!



Det er viktig å huske at mediene er mektige. I media får vi som sagt se mye vold, men da er det viktig å få understreket at denne medievolden skaper frykt, og ikke vold. Det finnes veldig mange kanaler en kan påvirke gjennom og YOUTUBE er en av disse.

1 kommentar:

  1. Dette var godt skrevet. Du har forstått det og gjengir det godt. Du har fått med viktige ting når det gjelder åpen og skjult påvirkning.

    SvarSlett